July 27, 2010

roses dress with cardigan





completedress1

akhirnya roses dress sudah pun siap..

complete dress

sebenarnya dress tu siap lama, cuma cardigan tu lambat sket..ntah tiba-tiba semangat hilang dibawa angin lalu..haha..hari ini baru bersemangat sikit untuk siapkan..

cardigan

cardigan tu percubaan pertama saya mengubahsuai baju yang sudah tak pakai..banyaaakkk sangat baju yang tak digunakan tambah2 tshirt..(husband saya la punya). kemudian terfikir nak buat cardigan untuk dipakai bersama roses dress..bernasib baik sebab ada baju tidur insyirah masa baby dulu yang hanya 2,3 kali pakai dan masih elok.cuma kecik la jadinya..tapi sesuai sangat ubah jadi cardigan.

saya cari tutorial..ada satu yang saya rasa best untuk diikut dan sangat mudah. kemudian saya letakkan ruffles supaya nampak lebih okey dan tak terlalu simple.

ruffles tu saya jahit menggunakan tapak ini..tersangat lah senang..teringat masa menggunakan mesin jahit klasik saya dulu..buat kedut seperti ini kna ambil masa yang lama..sekarang legaaaa banyak..hehe

tapak mengedutkan fabrik

tapi saya tetap tak lupakan mesin jahit klasik saya tu..;)

tata=)

8 comments:

lia said...

deja,cantiknyer dress yang awak jahit ni...tambah2 cantik bila pakai dengan cardigan tu..sweet sangat!

dijadeja said...

thanx..sbenarnya sy bli kain tu 1/2 yard je..cukup2.. xbley buat pattern lain.nampak kosong.tu yg buat skali ngn cardigan tu=)

Azaidris said...

Simply GOJES! :)

OnY HaMDaN said...

comel...
heart it..
tambah2 chia pakai.. cute nyer..

Mila@Rimbun said...

cantiknyerrrr... camna bajet panjang ruffles tu yer? saya ada tapak tuh, tp tak tau nak bajet panjang kain utk ruffles tuh.. double ke?

Ayu said...

wow...cantiknya...mesin ok tak?? Ada problem? I still owe u nota on penggunaan tapak tambahan. Nnt I pos...OK...Happy sewing

Zura said...

Cantiknya yang dress tu! Especially the pleating front, gorgeous! You're very talented girl! :)

deja said...

azaidris+ony hamdan...tq,tp byk kna improve esp. ms nk gunting kain
mila...saya pun main agak aje..mula2 buat cardigan tu dulu n cuba pakai pada anak selesa ke x, bila dah dpt ukuran sebenar baru buat ruffles,sy jht ruffles tu dulu then baru jht pulak kt cardigan..hahaha byk tul step nya, kalau org dah terel mgkn boleh terus jht skali dgn ruffles tu..kalu guna tapak yg sy tunjukkan tu xsampai double sbb kedutnya xkerap sangat..
ayu..mesin okey banget!!lagi bersmangat nak jht..kalau ms free sy cy tutorial kt google mcm mana nak gnakan tapak n bt experiment sndr..hehe
kak zura...tq..tp dress yg akak bt tu lg cantik!!